GastouderopvangOpvang
Logo AnneroosLogo Anneroos
Gastouderopvang is een professionele vorm van      
      kinderopvang bij u óf bij de gastouder thuis

Anneroos en boeken

Bij Anneroos zetten wij sterk in op de taalontwikkeling en boeken spelen daar een belangrijke rol in. Wij geloven dat kinderen die zich middels taal kunnen uiten, hun behoeften aan hun leidsters en leeftijdsgenoten kenbaar kunnen maken. Op Anneroos groeien de kinderen op met boeken. Wij leren van de plaatjes en verhalen, ze inspireren ons tot spel, ze verbinden ons met de ouders, oma’s en opa’s.

Om baby’s te stimuleren benoemen onze leidsters in 1 op 1 contacten wat ze doen. Ze noemen de namen van spullen, zingen liedjes en lezen voor. Naarmate kinderen ouder worden stellen de leidsters vragen aan kinderen, leggen ze uit waar wij spullen voor gebruiken en waar we ze opbergen, maken ze praatjes en  beantwoorden hun vragen, ze lezen voor en bieden kinderen boekjes die ze zelf kunnen bekijken of ‘voorlezen’.

Op elke groep zijn er boeken die passen bij de leeftijd van die kinderen. Zo bieden wij 0-jarigen stoffen en kartonnen boeken met voornamelijk plaatjes voor het leren van hun eerste woordjes. 1-jarigen bieden wij kartonnen boeken met plaatjes en een kort verhaal. 2- en 3-jarigen bieden wij prentenboeken met een langer verhaal. Wij kiezen boeken zo uit dat we kinderen verschillende stijlen prenten aanbieden: denk aan prenten van potlood- , pen- of verftekeningen, gedetailleerde , abstracte , kleine of grote tekeningen. De Bibliotheek van Utrecht, waar wij lid van zijn, biedt een schat aan mogelijkheden.

Ook bij het organiseren van activiteiten laten wij ons inspireren door boeken. Geen verteltafel zonder boek! Wij doen jaarlijks mee aan de Nationale Voorleesdagen, die starten met een voorleesontbijt. Dan leest een (bekende) ouder voor uit het prentenboek van het jaar en spelen wij het verhaal na.

Voor de Sinterklaasperiode hebben wij een speciaal Anneroos een prentenboek van 1 meter hoog laten maken. Deze prenten geven de sfeer van het Sinterklaasfeest weer en beelden de spullen uit die bij dit feest horen. Het naspelen van door leidsters of kinderen bedachte verhaaltjes geeft veel plezier. De leesbevorderingscampagne “Geef een prentenboek cadeau” geeft ons de mogelijkheid goede kinderboekenboeken goedkoop in te kopen en cadeau te geven.

Voorlezen is ook een mooie manier om ouderbetrokkenheid te bevorderen. Zo lezen ouders, oma’s en opa’s graag voor op de groep van hun (klein)kind. Ze zijn altijd welkom, want er is na elk druk speelmoment een rustmoment, waarin de kinderen bijvoorbeeld naar een verhaaltje kunnen luisteren. Ouders, oma’s en opa’s lezen voor uit een eigen lievelingsboek of uit één van onze boeken.

Op Anneroos kunnen we niet meer zonder boeken. Ze zijn verankerd in de manier waarop spelen en leren.

 

©Marian 042019

Lees meer over ons
Terug naar boven
Menu

Stuur ons een bericht
of bel ons direct

030 2541776
Created by Clic